Alternatieven voor Microsoft 365

Alternatieven voor Microsoft 365

Door Kavos ICT

Tijdens onze Webinar van mei hebben wij gekeken naar Microsoft 365 en dat het voor de gemiddelde MKBer een aantrekkelijk pakket is, omdat er een abonnement voor een redelijke prijs verkrijgbaar is met veel verschillende applicaties in een bundel. Maar niet iedereen wil een abonnement, heeft niet alle functionaliteit nodig of wil producten van Microsoft gebruiken. Verder is het zo dat voor middelgrote organisaties de kosten van Microsoft 365 en de kosten van de benodigde extra back-up, die Microsoft niet verzorgd, best kunnen lopen.

Daarom hebben wij een aantal alternatieven op een rijtje gezet. Hieronder een aantal alternatieven. Voor advies kan je altijd bij Kavos terecht:

 

Google G-Suite

Net als marktleider Microsoft 365 is Google G-Suite voor bedrijven een product dat als abonnement wordt geleverd. In het abonnement zit inbegrepen een applicatie voor: tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, om formulieren te verwerken, voor aantekeningen, Cloud opslag en videovergaderingen. G-Suite maakt het ook mogelijk om alle gebruikers en rechten, maar ook alle apparaten van de organisatie centraal te beheren waardoor het duidelijk een zakelijke applicatie is. Het verschil met bijvoorbeeld Microsoft Office maar ook Libreoffice en anderen is dat alle applicaties in een webbrowser draaien en dus niet lokaal hoeven worden geïnstalleerd. Hiermee is minder beheer nodig, heb je minder krachtige PC’s nodig en kan je makkelijk overal en vanaf ieder apparaat werken, mits je maar toegang tot een browser hebt. Hiernaast levert Google zelf en in samenwerking met leveranciers Chromebooks als goedkopere alternatieven voor laptops.

ProCon

Makkelijk pakket met alles wat je als basis nodig hebt. 

Vergt wat tijd om een te wennen voor mensen die Microsoft zijn gewend. 

Werk vanaf elke locatie met maar een browser op ieder apparaat. 

Enterprise versie is nog steeds goedkoper dan Microsoft 365 maar niet veel goedkoper. 

Essentials versie is goedkoper dan Office 365

Voor omgevingen met complexe applicaties niet geschikt. 

Laptops kunnen door goedkopere Chromebooks worden vervangen en deze kunnen ook worden beheerd. 

Geen back-up inbegrepen (net als Microsoft 365)

 1. Google Doc, het product voor consumenten is gratis, maar hebben wij niet meegenomen omdat het niet aan de zakelijke eisen en de AVG voldoet.

 

Apple iCloud

Voor Applegebruikers is Apples iCloud met de applicaties Pages (tekstverwerking), Numbers (spreadsheet) en Keynote (presentatie) een goed en goedkoop alternatief. Alle drie de applicaties zijn volwaardige officeapplicaties en Pages kan zelfs desktop publishing; niet zo goed als een volwaardig professioneel pakket, maar voor de meeste mensen voldoende. iCloud Drive biedt Cloud opslag.

ProCon

Makkelijk pakket met alle officepakketten.

Geen video vergaderingen. 

Goedkoop.

iCloud opslag is duur. 

Goede functionaliteit.

Alleen geschikt voor Apple apparaten. 

Uitwisseling van documenten met gebruikers van MS Office werkt niet altijd goed. 

 

OpenOffice en LibreOffice

De twee Open Source Officepakketten OpenOffice en LibreOffice lijken sterk op elkaar en zijn uit dezelfde basis ontstaan. LibreOffice en OpenOffice worden nu apart doorontwikkeld waarbij de Apache Foundation voor de doorontwikkeling van OpenOffice verantwoordelijk tekent. RedHat, IBM en Google ondersteunen de doorontwikkeling van LibreOffice financieel. In de functionaliteit zijn de twee te vergelijken maar LibreOffice lijkt wat actiever en heeft de import en export van MS Officebestanden verbetert.

ProCon

Volledig Officepakket (tekst, spreadsheet, presentatie).

Geen video vergaderingen. 

Gratis.

Cloud opslag moet apart worden geregeld. 

Goede functionaliteit.

Geen web versie. 

Geschikt voor macOS, Windows en Linux 

Uitwisseling van documenten met gebruikers van MS Office werkt niet altijd perfect. 

 

Softmaker Office

De office suite van het Duitse SoftMaker is een van de weinige commerciële Officeapplicaties welke sinds jaren een grote groep trouwe klanten weet te behouden. Het pakket bestaat uit TextMaker (tekst), PlanMaker (spreadsheet), Slides (presentatie) en BasicMaker (macro’s) plus spell-checking, Epub export en meer.
Softmaker is als betaalde applicatie beschikbaar maar ook in een gratis versie met iets minder functionaliteit. Softmaker is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux als ook sterke tablets versies.

ProCon

Volledig Officepakket (tekst, spreadsheet, presentatie).

Geen video vergaderingen. 

Gratis (Basis) met Pro versie

Cloud opslag moet apart worden geregeld. 

Goede functionaliteit en beschikbaar voor zowel PC/laptop als ook mobiel/tablet.

Geen web versie. 

Geschikt voor macOS, Windows en Linux 

 

OnlyOffice.com

OnlyOffice heeft recentelijk hun suite sterk uitgebreid en biedt ondertussen een interessant pakket aan met niet alleen een Officepakket voor tekst, spreadsheet en presentatie maar ook projectplanning, CRM en documentatie management en uiteraard spell-checking. OnlyOffice is zowel als web versie beschikbaar maar ook als applicatie voor macOS, Windows en Linux. De Android en iOS apps kunnen op dit moment alleen worden gebruikt om documenten te bekijken maar niet om ze aan te passen. Integratie met Nextcloud of ownCloud biedt de mogelijkheid om op basis van een eigen Cloud drive veilig te werken. Door gebruik te maken van de bestandsformaten van Microsoft (.docx, .xlsx, pptx) is OnlyOffice bijna 100% compatibel met Microsoft Office.

ProCon

Volledig Office suite voor het MKB.

Geen video vergaderingen. 

Web, PC (macOS, Windows, Linux) en mobiel (Android, iOS) ondersteuning.

Cloud opslag moet apart worden geregeld (wel is de integratie geregeld).

Integratie met Nextcloud en ownCloud.

Kan op een eigen server draaien.

Veel functionaliteit voor de prijs.